"بررسی علل ایجاد ترک های پوستی در دوران بارداری"
براداری علاوه بر ایجاد احساس خوش مادر شدن، تأثیر قابل توجهی نیز بر روی پوست و اندام مادران به جای می گذارد. این تغییرات گاهی اوقات برای برخی از مادران غیر قابل تحمل و ناخوشایند است. "ترک پوست" یکی از دغدغه های اصلی مادران در رابطه با از دست دادن زیبایی و جذابیت ظاهری پوست خود است. عوامل مختلفی در بروز این پدیده و ظهور ترک های پوستی در دوران بارداری نقش دارند.
عوامل ایجاد ترک های پوستی در دوران بارداری
بارداری باعث کشیدگی پوست شکم می شود. این کشیدگی پوست ممکن است منجر به ایجاد ترک های پوستی در دوران بارداری شود. عوامل متعددی در ایجاد این ترک ها نقش دارند. عوامل ژنتیکی یکی از این عوامل است. اگر مادر فرد در دوران بارداری خود دچار چنین ترک هایی شده باشد، احتمال ابتلای فرد به ترک های پوستی در دوران بارداری خود نیز بیشتر است. این نشان می دهد که عوامل ژنتیکی می توانند در ایجاد ترک های پوستی در دوران بارداری نقش داشته باشند. بنابراین، عوامل متعددی از جمله کشیدگی پوست و عوامل ژنتیکی در ایجاد ترک های پوستی در دوران بارداری دخیل هستند.
هنگامی که صاحب کودکی می شوید زندگی شما دستخوش تغییرات بسیاری می شود. از زمان بندی کار های روزمره گرفته تا ساعت خوابتان و حتی احساس آزادی ای که دارید.برای بعضی از خانم ها ترک روی شکم، خوشایند نیست و روی اعصابشان تاثیر می گذارد.
عواملی که باعث ایجاد آثار کشیدگی و ترک پوستی می شود
همانطور که می دانیم بارداری باعث کشیدگی پوست شکم می شود. ولی علل ایجاد آثار کشیدگی فراتر از این هاست. عوامل ژنتیکی نیز می توانند در این قضیه نقش داشته باشند. چنانچه مادرتان هم چنین آثاری در دوران بارداری خود داشته است، شما هم احتمالاً دچار این مشکل خواهید شد .
در طول نه ماه بارداری در حدود 14 کیلوگرم به وزن شما افزوده می شود. چنین سرعتی در افزایش وزن می تواند ترک هایی روی پوست شما ایجاد کند (به خصوص روی سینه وشکم که بیشتر از سایر قسمتها بزرگ می شوند.) این ترک ها همچنین ممکن است روی ران ها، باسن و بالای بازوها نیز پدیدار شوند. چنین ترک هایی معمولاَ در ابتدا قرمز یا کبود (بنفش) هستند، اما پس از بارداری به تدریج سفید یا خاکستری شده و در آخر تقریبا محو می شوند.
آثار کشیدگی در افراد مختلف متفاوت است. ایجاد این ترک ها به رنگ پوستتان بستگی دارد. این آثار ممکن است در ابتدا به رنگ صورتی ، قهوه ای مایل به قرمز ، قهوه ای و یا قهوه ای تیره باشند و با گذشت زمان کم رنگ تر شده و به رنگ های براق تر تبدیل شوند .
روش های رهایی از ترک های پوستی
وقتی آثار کشیدگی در پوست ظاهر می شوند، بهترین کار این است که هر چه زودتر برای درمان آنها اقدام کنید. وقتی علائم کشیدگی مراحل اولیه را پشت سر می گذارند و وارد مراحل بعدی می شوند یعنی زمانی که از رنگ قرمز یا بنفش به رنگ سفید یا نقره ای با فرو رفتگی های عمیق تر تبدیل می شوند، نسبت به درمان مقاوم ترند.
مرطوب کردن امری بسیار حیاتی است. زمانی که پوست خوب آبرسانی شده باشد، نرم تر ، انعطاف پذیرتر و از قدرت کشش بالاتری برخوردار خواهد بود .
توصیه می شود که روزی 3 تا 4 مرتبه پوستتان را مرطوب کنید. برای جذب بیشتر در نواحی سینه ها، شکم، پهلو ها و باسن، مرطوب کننده را در این نواحی ماساژ دهید.
مواردی که جهت از بین بردن آثار ترک های پوستی پیشنهاد می شوند عبارتند از:
* روغن جوانه گندم
یافته های علمی زیادی در خصوص تاثیر درمان های خانگی از قبیل روغن جوانه گندم بر درمان آثار کشیدگی پوست وجود ندارد. اما در مطالعه جدیدی مشخص شد که روغن جوانه گندم به بهبود ترک پوستی در مراحل اولیه آن کمک می کند .
* ویتامین C
مصرف ویتامین C نیز می تواند تولید کلاژن را افزایش دهد و به کاهش آثار کشیدگی در مراحل اولیه کمک کند. برای اثر گذاری بیشتر، آن را با گلیکولیک اسید ترکیب کنید. مکمل های ویتامین C هم می توانند مؤثر واقع شوند .
* گلیکولیک اسید
گلیکولیک اسید یک آلفا هیدروکسی اسید است. این ماده با افزایش ساخت کلاژن روی آثار کشیدگی اثر می گذارد. اسید گلیکولیک در دوزهای بالا از طریق درماتولوژیست تزریق می شود.
* فراورده های حاوی پپتید
فراورده های حاوی پپتید عموماً به عنوان کرم های ترمیم کننده به بازار عرضه می شوند و اتلاف پول و وقت هستند زیرا هیچ اطلاعات متقاعد کننده ای مبنی بر اثر گذاری آنها وجود ندارد.
* رتینوئیدها
گزینه دیگر رتینوِئید (retinoid) است که حتماَ باید توسط متخصص پوست تجویز شود. این ماده سرعت جایگزینی سلول ها را افزایش داده و می تواند تحریک کننده رشد دوباره کلاژن ها باشد که باعث می شود پوستی سالم تر داشته باشید. (البته باید از مصرف رتینوئید در دودران بارداری و شیردهی پرهیز کرد)
* درمان با لیزر
یک روش درمانی دیگر لیزر درمانیست. در این روش با گرم کردن پوست، رشد کلاژن ها افزایش پیدا کرده و رگ های گشاد شده کوچکتر می شوند. ممکن است برای رسیدن به نتیجه مطلوب لازم باشد که این درمان را به دفعات انجام دهید.