گرمای فصل تابستان موجب تشدید سردرد میگرنی میشود
سردردهای میگرنی با آغاز فصل گرما و افزایش میزان تعریق بدن، به شدت تشدید مییابند. بنابراین، رعایت توصیههای مهم تابستانی برای بیماران مبتلا به میگرن، از اهمیت بالایی برخوردار است. در فصل تابستان، افزایش دمای محیط و میزان تعریق بدن، موجب تشدید علائم میگرن از جمله سردرد شدید، حساسیت به نور و صدا، تهوع و استفراغ میگردد. لذا، رعایت نکات پیشگیرانه و مراقبتهای ویژه در این فصل، میتواند به کاهش و کنترل حملات میگرنی در بیماران کمک شایانی نماید.
تشدید سردردهای میگرنی با افزایش تعریق در تابستان
افراد مبتلا به میگرن در فصل تابستان نسبت به نور، صدا، بو و حرکت بسیار حساس هستند. با نزدیک شدن به فصل تابستان، آگاهی از برخی نکات مفید برای پیشگیری از میگرن و سردرد اهمیت زیادی دارد. اگرچه بسیاری از افراد میگرن را همان سردرد می دانند، اما در واقع میگرن یک وضعیت عصبی است که می تواند به صورت ضربه و تپش در سر بروز کند. این بیماری اغلب با علائم متعددی از جمله سردرد، حساسیت به نور، تهوع، اختلال در بینایی، حساسیت به صدا، بو و حرکت مشخص می شود. گاهی حملات میگرنی موجب سردرد شدیدی می شود که ساعت ها و حتی روزها ادامه می یابد و بیمار اغلب تمایل به استراحت در مکانی آرام و تاریک دارد.
با توجه به بررسی اخیر، 67 درصد از افراد مبتلا به میگرن، نور روشن (نور خورشید) را به عنوان یک محرک بیان می کنند. برخی متخصصان حتی نور را به عنوان یک محرک برجسته بیشتر از رژیم غذایی یا تغییرات هورمونی نشان داده اند. یک فرد می تواند به اندازه 5 تا 10 دقیقه در آفتاب بماند تا دچار سردرد و یا حمله میگرنی شود.
در مطالب قبلی بخش سلامت نمناک گفتیم که افراد مستعد میگرن عموما دارای آستانه پایینی برای تحمل نور هستند. در حقیقت، حتی نور یک روز ابری می تواند برای ایجاد درد کافی باشد! بنابراین، سطوح نرمال نور می تواند منجر به سردرد و دیگر علائم میگرن شود. هر چه بیشتر در فضای بیرون بمانید، احتمال بیشتری وجود دارد که سردرد بگیرید. نور خورشید یک طیف از طول موج های نور را منتشر می کند، که یکی از قوی ترین آن ها نور مرئی انرژی و چیزی است و اکثر مردم به آن نور آبی می گویند. در واقع، نور آبی در همه جا وجود دارد، چراغ های مهتابی، صفحه های نمایشگر و دیگر منابع مصنوعی. نور آبی به عنوان مهم ترین رنگ روشن برای افراد مبتلا به میگرن شناخته می شود.
برای کاهش میزان درد و دفعات رخ دادن حملات میگرن، داروهایی وجود دارد اما بهتر است برای نتیجه موثرتر داروها، تغییراتی در سبک زندگی ایجاد کرده و همزمان درماناز های خانگی استفاده شود.
توصیه های مهم تابستانی ویژه میگرنی ها
اجازه ندهید بدن کم آب شود :
هیدراته کردن بدن در همه فصول به خصوص تابستان بسیار مهم است. شما ممکن است اخبار مربوط به دهیدراته و گرمازدگی را شنیده باشید که بی تفاوت از کنار آن می گذرید. اما خشکی موجب میگرن یا سردرد در بسیاری از افراد می شود. چیزی که می نوشید در بدن شما تفاوت ایجاد می کند. برای پیشگیری از کم آبی بدن باید روزانه به طور منظم و با فاصله به صورت جرعه جرعه آب مصرف شود؛ زیرا مصرف یکباره آب زیاد برای رفع تشنگی خوب نیست.
نوشابه یخی و یا چای اگر چه می توانند نوشیدنی مورد علاقه تابستان باشند اما آب همیشه انتخاب خوبی است. مایعات شیرین و نوشیدنی های گازدار برای میگرن مضر هستندو در فصل گرما نباید این نوشیدنی ها را مصرف نمود. برای مایعات جایگزین آب می توان از مایعات سنتی مانند خاک شیر، دوغ، مخلوط آب و آبلیمو تازه که برای بدن ضرری ندارند مصرف نمود.
در برابر تابش نور خورشید از خود محافظت کنید :
به طور کلی شیوع میگرن در فصل گرما رواج بیشتری دارد زیرا به ازای هر 9 درجه سانتی گراد گرمای هوا، هشت درصد میزان بروز میگرن افزایش می یابد. گرما یکی از دلایل گشاد شدن عروق و فشار در اعصاب مجاور عروق است و در نتیجه سر درد را به همراه دارد. نورخورشید در تابستان می تواند بسیار آزار دهنده باشد اما ما درباره آفتاب سوختگی صحبت نمی کنیم، اگرچه این عارضه می تواند یک مشکل باشد. ماندن طولانی مدت در آفتاب تابستان باعث سردرد جدی و تحریک میگرن می شود، البته به آن معنا نیست که ما باید در خانه بمانیم. کلاه های لبه پهن را امتحان کنید که آفتاب را از گردن و همچنین صورت شما حفظ می کند. هم چنین می توانید خود را با یک بطری اسپری آب سرد و مرطوب در اطراف گردن خنک کنید.
ساعات اوج تابش خورشید بیرون نمانید :
حتما تا به حال متوجه شده اید که سردرد و میگرن ارتباط مستقیمی با تابش نور خورشید دارد، بنابراین برنامه ریزی کنید که صبح زود یا آخر شب برخی فعالیت های بیرون از منزل را انجام دهید.
از رایحه محصولات تابستانه آگاه شوید:
آیا نسبت به عطر و یا بوهای دیگر حساس هستید؟ به یاد داشته باشید که هنگام خرید کرم ضد آفتاب، دافع حشرات و سایر محصولات تابستان به رایحه آن توجه کنید. به دنبال محصولات بدون عطر باشید. اگر در مورد نام های شیمیایی فهرست شده در مواد اولیه مطمئن نیستید، داروساز می تواند به شما کمک کند.
بدون عینک بیرون نروید :
تابش آفتاب به چشم ها صدمه می زند. بنابراین در این فصل حتما از عینک آفتابی استفاده کنید. لنزهای پولورایز عالی هستند چون علاوه بر تاریکی، برق آفتاب را کاهش می دهند.
سعی کنید از برنامه روتین خود دور نشوید:
رسیدن به تمام برنامه ها در تابستان آسان است چون هوا دیر تاریک می شود. اجازه ندهید که آرامش تان برهم بخورد. حتی در تعطیلات، مراقب باشید از وعده های غذایی صرف نظر نکنید و با وسوسه زیاده روی کردن در غذاهای تحریک کننده مقابله کنید. برنامه خواب خود را نیز مرتب نگه دارید. اختلال خواب کم یا زیاد در تابستان در برخی افراد به وجود می آید.
نگهداری از داروهای خود را جدی بگیرید :
نسبت به نگهداری داروها دقت لازم را داشته باشید. قرار گرفتن طولانی مدت دارو در دماهای بالا می تواند باعث کاهش اثر آنها شود. زمانی که در مسافرت هستید، به جای اینکه چمدان را در ماشین قرار دهید داروها را در خانه و یا هتل در جای خنک و تاریک نگه دارید.
تشخیص کم آبی بدن با رنگ ادرار :
برای تشخیص کم آبی بدن می توان به رنگ ادرار توجه کرد. پر رنگ بودن ادرار نشان دهنده کمبود آب در بدن است و باید مایعات بیشتری مصرف نمود. اما کم رنگ بودن ادرار میزان آب کافی در بدن را نشان می دهد.
برنامه ورزش خود را بررسی کنید:
اگر در فضای باز ورزش می کنید و یا فاقد تهویه هستید، ممکن است لازم باشد برنامه روتین ورزشی خود را در تابستان اصلاح کنید. گزینه های ورزشی زمستان با تابستان متفاوت است. ورزش های سنگین موجب کاهش زیاد آب بدن می شود که خود عامل مهمی در بروز سردرد در تابستان است. برخی از ورزش های تابستانی مانند استخر یا تنیس را می توان با ورزش های سنگین جایگزین کرد، اما در صورت ضرورت این ورزشها در زیر نور آفتاب، حتما مقداری آب به همراه خود داشته باشید تا در مواقع لزوم به صورت جرعه جرعه بنوشید.
برنامه ریزی کنید:
برنامه ریزی از پیش تعیین شده موجب استرس، سردرد یا بدتر شدن محرک های میگرن شما نمی شود. فهرستی تهیه کنید و کارهای لازم را به اعضای خانواده واگذار نمائید و همچنین شرایط سفر را پیشاپیش مهیا کنید. تعمیر خودرو قبل از سفر را فراموش نکنید.
برای خودتان وقت بگذارید:
خیلی وقت ها، ما مشغول مراقبت از خانواده یا کارهای دیگر هستیم و برای خودمان وقت نمی گذاریم. اما کاملا فکر کنید اگر برای خود بهترین نباشید، چطور می توانید برای دیگران بهترین باشید؟ برای استراحت وقت داشته باشید. بهترین کار این است که هر روز حداقل 30 دقیقه وقت بگذارید تا مدیتیشن انجام دهید، دعا کنید، مجله بخوانید، ورزش کنید یا فقط آرام باشید. این کارها به شما کمک می کنند سالم بمانید و در برابر سردرد و محرک های میگرن مقاومت کنید.