بررسی علل و نشانههای هماتوم + راهکارهای تغذیهای و درمان گیاهی برای کاهش انباشت خون
هماتوم، که به عنوان انباشت خون نیز شناخته میشود، با علائم مشخصی چون ظهور لکههای کبودی در نقاط مختلف بدن خود را نشان میدهد. این پدیده معمولاً در میان افراد مسن و همچنین در بین کسانی که از اختلالات انعقادی رنج میبرند، بروز میکند. بهطور کلی، هماتوم نتیجه نشت خون از رگهای آسیبدیده به بافتهای اطراف است که به تجمع خون در آن نواحی منجر میشود.
هماتوم یا انباشت خون چیست؟ هماتوم یک پدیده است که در آن خون در بافت نرم خارج از جریان خون انباشته می شود. این پدیده معمولاً داخل بافت بدن جریان پیدا می کند و به دلیل خونریزی ها بر اثر آسیب دیدگی است. هماتوم شبیه به یک کبودی بزرگ است و ممکن است به اندازه یک نقطه قرمز کوچک باشد. این پدیده می تواند در اثر آسیب به بافت های نرم بدن ایجاد شود و منجر به تجمع خون در آن ناحیه گردد. هماتوم می تواند به صورت یک ضایعه قرمز رنگ یا کبودی بزرگ در ناحیه آسیب دیده ظاهر شود.
متاسفانه هماتوم یا انباشت خون در بعضی از موارد می تواند روی قسمت وسیعی از پوست تاثیر بگذارد و عاملی برای ایجاد التهابات باشد. رگ های خونی در بدن، پیوسته در حال ریکاوری و بازیابی هستند.
اگر فشار قوی در رگ های خونی وجود داشته باشد، مخصوصاً در رگ آئورت، خون به سرعت از دیواره آسیب دیده نشت می کند و هماتوم اتفاق افتاده و به تدریج پخش خواهد شد.
چنانچه در بخش بهداشت و سلامت نمناک توضیح داده شد زمانی که رگ های خونی آزاد شوند، خون به راحتی با بافت های کناری تحریک شده و علائم التهابی مثل درد و قرمزی را ایجاد می کند. سایز و محل هماتوم نشان دهنده مشکل است اما نمی تواند در هر جایی از بدن اتفاق بیفتد و اگر سایز آن بیشتر از 10 میلی متر باشد، به این وضعیت اکی موسیز گفته می شود.
انواع هماتوم
هماتوم به انواع زیر تقسیم می گردد:
هماتوم زیر پوستی:نوعی هماتوم که دقیقا زیر پوست اتفاق می افتد.
سفالوپیتلیوما:نوعی هماتوم که در میانه غشای استخوان و جمجمه اتفاق می افتد. ( غشایی که قسمت خارجی استخوان را پوشش می دهد)
هماتوم اپیدورال: این نوع هماتوم بین غشا ها رخ می دهد.( غشایی که مغز را پوشش داده و غشای مربوط به نخاع )
هماتوم سابدورال: این نوع هماتوم بین لایه ثانویه مغز و نخاع پوست اتفاق می افتد.
هماتوم ساب آراکنویید: نوعی از هماتوم که در میانه غشای نرم ( غشای داخلی مغز و نخاع ) و لایه ثانویه مغز و نخاع اتفاق می افتد.
هماتوم پریانال:نوعی هماتوم که در ناحیه بین و داخل مقعد رخ می دهد.
هماتوم سابونگوآل:یک نوع هماتوم رایج که زیر ناخن اتفاق می افتد.
علل ایجاد هماتوم چیست؟
آسیب دیدگی یکی از علل ایجاد هماتوم است. به طور مثال؛ زمانی که ورزش های رزمی، بوکس یا فوتبال انجام می دهید، خطر این آسیب دیدگی ها افزایش پیدا می کند. اگر چه علت های دیگری هم برای هماتوم وجود دارد که شامل موارد زیر است:
بیماری انعقاد خون
بیماری هایی مثل اختلالات خونی و یا دیابت عاملی برای ایجاد لخته شدن خون هستند و خون نمی تواند به خوبی انعقاد پیدا کند و در نتیجه عاملی برای هماتوم می شود.
محیط کاری
زمانی که در محل هایی کار کنید که احتمال آسیب دیدگی بالا است، مثل ساختمان سازی، بیشتر در معرض هماتوم قرار می گیرید.
اعتیاد به الکل
مصرف الکل در مدت زمان طولانی باعث ایجاد مشکلات رگی می شود و احتمال هماتوم را افزایش می دهد.
فرآیند زایمانی که طبیعی نباشد
اگر در زایمان، مادر نیاز به یک نیروی بالا برای تولد نوزاد داشته باشد، کودک بیشتر در معرض هماتوم در پوست سر قرار می گیرد.
سن افراد
سن بالاتر و کودکان در معرض بیشتری برای هماتوم خصوصاً هماتوم سابدورال هستند زیرا ساختار رگ های خونی آن ها ضعیف است.
علائم هماتوم چیست؟
علائم هماتوم بستگی به سایز و محل آن دارد. علائم عنوان شده در ادامه ی این بخش از سلامت نمناک معمولاً در انباشت خون رایج است:
- درد که بر اثر التهاب بافت در ناحیه مورد نظر اتفاق می افتد.
- ورم که علت آن تجمع خون می باشد.
- قرمزی به دلیل تجمع خون زیر پوست و التهاب است.
- سر درد و احساس گیجی که این مورد معمولاً در هماتوم اپیدورال اتفاق می افتد زیرا فشار خون افزایش پیدا می کند و بافت اطراف متورم می شود. در نتیجه فرد دچار سردرد و گیجی می شوند زیرا عصب آن ها تحت فشار قرار می گیرد.
هوشیاری بعد از نا هوشیاری
وضعیت هوشیاری دقیقاً بعد از زمانی اتفاق می افتد که خون شروع به جریان پیدا کردن می کند. ضعف در اندام پایین تنه که معمولاً در هماتوم سفالوپیتلیوم رایج است، مسیر سیستم عصبی را تحت فشار قرار می دهد و عاملی برای ضعف در پایین تنه است.
ممکن است علائمی را تجربه کنید که در این قسمت به آن ها اشاره نشده است.
*اگر سوالی در مورد این بیماری دارید، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
برای هر بیماری مخصوصاً هماتوم، بسیار مهم است که این مشکل توسط پزشک تشخیص داده شود و او هم درمان های مناسب را برای شما در نظر بگیرد تا وضعیت بدتر نشود.
به محض این که علائم هماتوم را دیدید، مخصوصا اگر این علائم در سر شما وجود داشت، حتما باید به پزشک مراجعه کنید و در کنار آن اگر هرگونه سوالی دارید، حتما با پزشک مشورت کنید.
"وضعیت هر فرد با دیگری متفاوت است. بنابراین بعضی از افراد باید خیلی سریع تر از این ها به پزشک مراجعه کنند.
سختی ها و مشکلات هماتوم یا انباشت خون چیست؟
هماتوم طیف وسیعی از سختی ها را ایجاد می کند که بعضی از آن ها به طور منظم باید توسط درمانگر مشاهده شود.
این مشکلات شامل موارد زیر است:
- ورم و التهاب ناحیه مورد نظر
- خطر ابتلا به عفونت
- گرفتگی عضلات و بافت های بدن
- هماتوم خون های قدیمی
- ورود باکتری به بدن
عوامل ریسک هماتوم چیست؟
هماتوم یک وضعیت بسیار رایج است که معمولا در افرادی که منظم ورزش انجام می دهند، بیشتر رخ می دهد. آخرین محاسبات انجام شده نشان می دهد مردان در معرض خطر بیشتری نسبت به خانم ها هستند. می توانید عوامل ریسک را کنترل کنید؛ به شرطی که مراقبت از خود را افزایش دهید.
راهکارهایی برای درمان هماتوم کفل، پیشانی و بازو در خانه
1. استراحت و حرکت نکردن
این یکی از اولین راهکارهای خانگی برای درمان هماتوم است. فعالیت عضلات و حرکت کردن آن ها عاملی برای ایجاد حساسیت، افزایش فشار به بافت نرم و تحریک التهاب است.
پس 48 ساعت اول باید کاملاً استراحت کنید و تا جایی که می توانید بدن خود را تکان ندهید و همچنین یک موقعیت نرمال داشته باشید. مثلا به کمر دراز بکشید و کف پا و کف دست خود را روی زمین بگذارید.
2. اعمال کمپرس سرد به سرعت
یک راهکار ساده برای درمان هماتوم در خانه اعمال کمپرس سرد است. این روش باید در 24 الی 48 ساعت بعد از آسیب دیدگی انجام شود. دمای بسیار پایین به آرام شدن جریان خون کمک می کند و خون ریزی را می کاهد.
بیشتر از 15 تا 20 دقیقه این عمل را تکرار نکنید زیرا باعث آسیب دیدگی به بافت بدن می شود.
به جای کمپرس یخ می توانید یک عدد حوله سرد را روی ناحیه مورد نظر با دمای 18 تا 27 درجه سانتی گراد به مدت 10 دقیقه قرار دهید. 4 الی 8 بار در روز این کار را تکرار کنید . کم کم دما را به 10 تا 15 درجه سانتیگراد برسانید.
3. کمپرس گرم
در طول ریکاوری بعد از آسیب دیدگی دمای کمپرس گرم باید بین 37 تا 40 درجه سانتیگراد باشد. کمپرس گرم نسبت به کمپرس سرد برای ریکاوری کاربردی تر است، زیرا دمای گرم به بهبود جریان خون در رگ کمک می کند و برای شفا بخشی موثر است.
همچنین التهاب و زخم ها را نیز درمان می کند. کمپرس گرم باید بعد از 24 الی 48 ساعت اعمال شود. حتما باید در مراحل اولیه بعد از آسیب دیدگی آن را انجام داد.
4. فعالیت هایی را انجام دهید که جریان خون در رگ ها را بعد از آسیب دیدگی بهبود می بخشد
زمانی که اقدام به انجام این کارها می کنید، باید 24 یا 48 ساعت از آسیب دیدگی گذشته باشد . سپس اقدامات زیر را انجام دهید:
ماساژ
یکی از روش های درمان ساده پیشنهاد شده در بخش بهداشت و سلامت نمناک ماساژ است؛ ماساژ با حرکات دایره ای شکل برای بهبود جریان خون و افزایش خون رسانی به قلب موثر است. این روش مستقیماً انعقاد خون را در نزدیکی پوست برطرف می کند. اگر احساس درد داشتید، این روش متوقف کنید.
دوش آب گرم
دوش آب گرم شبیه به کمپرس گرم عمل می کند و جریان خون را تحریک می کند . نه تنها به از بین بردن درد کمک می کند، بلکه می تواند لخته های خون در اثر آسیب دیدگی را از بین ببرد.
ورزش های ایزومتریک
اساساً این ورزش ها به سفت کردن عضلات کمک می کند. به شرطی که عضلات را با شدت زیاد تکان ندهید، این انقباض عضلات باعث افزایش جریان خون می شود.
5. بالا نگه داشتن ناحیه آسیب دیده
راهکار بعدی این است که ناحیه آسیب دیده مثل پیشانی، باسن و یا بازو را به صورت طبیعی بالا نگه دارید. بالا نگهداشتن این نواحی باعث جلوگیری از بزرگ شدن هماتوم یا انباشت خون می شود . یک بالشت یا یک پتو زیر ناحیه آسیب دیده قرار دهید. مراقب باشید بیش از حد این محل را بالا نگه ندارید که خسته شوید و فقط باید این ناحیه کمی از قلبتان بالاتر باشد.
6. نارنگی
20 گرم برگ نارنگی را بشویید و سپس آن ها را خشک کنید. 400 میلی لیتر از آب برگ نارنگی را بجوشانید و این کار را تا جایی انجام دهید که 100 میلی لیتر از آب آن باقی بماند. سپس دو بار در روز به مدت 3 تا 5 روز آب آن را میل کنید و همچنین می توانید برگ نارنگی را آسیاب کرده و به مدت 3 ساعت روی محل آسیب دیده قرار دهید.
7. مارگارین
اگر از کمپرس سرد لذت نمی برید، بهتر است از مارگارین استفاده کنید. این روش برای کودکان کاربردی است زیرا آن ها نمی توانند کنتراست سرد را تحمل کنند. مارگارین یک جایگزین مناسب برای اعمال کردن روی کبودی هاست و خطر ورم زخم را کاهش می دهد.
8.سرکه سیب
سرکه سیب جریان خون را در نزدیک سطح پوست افزایش می دهد. همچنین التهاب و ورم را درمان می کند. در این روش باید سرکه سیب را با آب به مقیاس دو به یک ترکیب کنید. سپس ناحیه مورد نظر را شستشو دهید و این ترکیب را به هماتوم اعمال کنید.
45 دقیقه محل را به آرامی ماساژ دهید. دو تا سه بار در روز از این روش استفاده کنید و همچنین می توانید سرکه سیب را با تخم مرغ به نسبت سه به یک ترکیب کنید و مراحل بالا را در پیش بگیرید.
9. مواد غذایی حاوی پروتئین بخورید
شاید کمی برایتان عجیب باشد اما برای درمان هماتوم در ناحیه پیشانی، بازو و باسن این روش کارآمد خواهد بود. پروتئین برای درمان زخم موثر است. غذا های حاوی پروتئین های حیوانی بهتر از انواع گیاهی هستند. نمونه هایی از این مواد غذایی را از بالاترین میزان ارزش غذایی تا پایین ترین به شما معرفی می کنیم که می توانند جذب خوبی در بدن شما داشته باشند.
- پروتئین وی
- تن ماهی
- ماهی سالمون
- نیمرو
- سینه بوقلمون
- گوشت آهو
- پنیر طبیعی
- سینه مرغ
- ران بره
- پروتئین سویا
- هات داگ
10. به اندازه کافی ویتامین b12 مصرف کنید
برای درمان هماتوم باید بدن شما به اندازه کافی ویتامین b12 مصرف کند تا از کم خونی و مشکلات انعقاد خون جلوگیری شود. معمولاً افرادی که گیاه خوار هستند، می توانند مواد غذایی حاوی این ویتامین را به طور کامل دریافت کنند.
پس باید از مکمل استفاده کنند. ویتامین b12 به صورت طبیعی در مواد غذایی و گوشت حیوانی مثل جگر گاو، انواع گوشت قرمز، تخم مرغ، شیر و محصولات لبنی و حبوبات وجود دارد.
11. به اندازه کافی ویتامین k مصرف کنید
کمبود ویتامین k می تواند عاملی برای کمبود جذب چربی شود و در نتیجه اختلالات خونی برای فرد به وجود می آید. منبع ویتامین k شامل چای سبز، سبزیجات برگ دار مثل اسفناج، بروکلی، کلم و چغندر است. همچنین روغن سویا و گندم نیز حاوی ویتامین k هستند.
12. ویتامین c بیشتری مصرف کنید
ویتامین ها برای درمان هماتوم و انباشت خون بسیار ضروری هستند زیرا خاصیت آنتی اکسیدانی دارند. مصرف ویتامین ث به صورت روزانه به درمان مشکلات مربوط به اتصالات بافت بدن کمک می کند، همچنین ترمیم بافت را افزایش می دهد و برای دیواره رگ های خونی و بهبود مشکلات آن موثر است. منبع عظیمی از ویتامین ث، مواد غذایی مثل فلفل دلمه ای، بروکلی، پاپایا، توت فرنگی، آناناس، کلم و پرتقال است.
13. آب زیادی بنوشید
تامین آب بدن و افزایش مصرف آن فواید بسیار زیادی دارد. هر زمان که تشنه شدید یا حداقل یک و نیم تا دو لیتر در طول روز آب بنوشید. البته میزان نیاز بدن برای دریافت آب بستگی به وزن، قد و فعالیت روزانه دارد.
قطعا هر چقدر آب بیشتری بنوشید، سم بیشتری از بدنتان رفع می شود و مو، پوست و ناخن های سالم تری خواهید داشت. در کنار آن می توانید از میوه های آبدار هم استفاده کنید و همچنین از نوشیدنی های کافئین دار با شیرین کننده مصنوعی خودداری کنید.
14. تخم مرغ
تخم مرغ یک روش آسان برای درمان هماتوم بدون هزینه اضافی است. تخم مرغ دارای ذرات و منافذ ریز است. به همین دلیل حتما باید آن را بجوشانید تا آلودگی ها از آن خارج شود. دو الی سه بار در روز از تخم مرغ استفاده کنید تا وضعیت شما بهبود پیدا کند.
15. زردچوبه
زردچوبه حتماً باید جزء مواد غذایی مصرفی شما باشد زیرا دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و به جلوگیری از عفونت در محل آسیب دیده کمک می کند. زردچوبه جریان خون را بهبود می بخشد و تعداد گلبول های قرمز و سلول های خونی را افزایش می دهد.
یک قاشق چای خوری پودر زردچوبه را در یک لیوان شیر ترکیب کنید و یک بار در روز میل کنید. همچنین می توانید از این ادویه هنگام درست کردن غذا نیز استفاده کنید.
16. جعفری
جعفری حاوی ویتامین هایی است که در شفا بخشی هماتوم بعد از آسیب دیدگی یا زخم های باز موثر هستند. جعفری دارای خواص آنتی اکسیدانی نیز هست. تمام کاری که باید انجام دهید، این است که ناحیه مورد نظر را بشویید و سپس یک کف دست برگ جعفری را له کنید و آن را به ناحیه هماتوم بگذارید و باندپیچی کنید.
این روش بسیار سریع جواب می دهد. یک الی دو بار در روز می توانید از این روش استفاده کنید.
17. آلوئه ورا
آلوئه ورا برای پوست بسیار مفید است و در درمان هماتوم نیز اعجاب برانگیز است. آلوئه ورا دارای خواص آنتی بیوتیکی هم می باشد و طیف وسیعی از ویتامین ها را در خود دارد. برای استفاده از آن ناحیه مورد نظر را بشویید.
سپس الوئه ورا او را به همان ناحیه بزنید و به مدت 3 تا 5 دقیقه به آرامی آن را ماساژ دهید و یا سه بار در روز این کار را انجام دهید. همچنین می توانید آلوئه ورا به اندازه یک قاشق غذاخوری با برگ جعفری ترکیب کرده و روش قبلی را اعمال کنید.
18. کلم
کلم یکی از بهترین درمان ها برای هماتوم است و حاوی ویتامین c و k است. این ویتامین ها برای ریکاوری هماتوم ضروری هستند. برای استفاده از آن دو الی سه عدد برگ کلم را آماده کنید. ناحیه مورد نظر را بشویید. سپس این برگ ها را روی هماتوم بگذارید و باند پیچی کنید دو الی سه بار در روز برای بهترین نتیجه از این روش استفاده کنید.
19. پیاز
پیاز یکی از موثرترین درمان های خانگی برای هماتوم است زیرا دارای خواص آنتی باکتریال و ضد التهابی است و می تواند وضعیت هایی مثل مسدودیت رگ های خونی و ورم را درمان کند.
کافی است ناحیه مورد نظر را بشویید. 2 الی 3 عدد پیاز تازه را له کنید و سپس آن را به هماتوم بزنید. محل مورد نظر را باندپیچی کنید. یک الی دو بار در روز این روش را انجام دهید تا بهترین نتیجه را به دست بیاورید.
هشدار: این روش برای زخم های باز هرگز توصیه نمی شود.
20. موسیر
50 الی 100 گرم برگ موسیر را بشویید و سپس آن را آسیاب کنید و با 10 گرم شکر قرمز ترکیب کنید و سپس این ترکیب را یک بار در روز به ناحیه مورد نظر بزنید.
21. روغن نارگیل
روغن نارگیل دارای خواص آنتی باکتریالی است. استفاده از آن برای هماتوم باعث بهبود جریان خون می شود. این روغن طبیعی حاوی آنتی اکسیدان ها و ویتامین هایی است که برای درمان زخم موثر هستند.
برای استفاده از آن ناحیه موردنظر را بشویید. سپس روغن نارگیل را به هماتوم بزنید. 45 دقیقه به آرامی این قسمت را ماساژ دهید. دو یا سه بار در روز از این روش استفاده کنید. همچنین می توانید کمی پودر فلفل را با روغن نارگیل ترکیب کنید. به این ترتیب 5 قاشق چای خوری روغن نارگیل را با یک قاشق چای خوری پودر فلفل ترکیب کرده و خوب هم بزنید و ادامه کار را انجام دهید.
این ترکیب باید 15 الی 20 دقیقه روی محل مورد نظر باقی بماند و بعد با آب سرد آن را شستشو دهید. یک الی دو بار در روز از این روش استفاده کنید.
22. چای کیسه ای
استفاده از چای کیسه ای آخرین چیزی است که برای درمان هماتوم در ناحیه پیشانی، بازو و باسن استفاده می شود. هم چای سبز و هم چای سیاه حاوی مواد موثر برای کاهش ورم و بهبود جریان خون هستند.
یک عدد چای کیسه ای را داخل آب داغ بیاندازید، ناحیه مورد نظر را شستشو دهید و سپس آن را روی بالای ناحیه هماتوم قرار دهید؛ تا جایی که چای کیسه ای گرم است، آن را روی پوست نگه دارید. یک الی دو بار در روز این روش را انجام دهید.
23. مسکن مصرف کنید
اگر بیماری دیگری ندارید یا از داروهای مربوط به انعقاد خون استفاده نمی کنید، مسکن می تواند راهی مناسب باشد. ایبوپروفن معمولاً انتخاب مناسب برای بسیاری از افراد است اما در هر حال بهتر است پزشک یک مسکن مناسب برای شما تجویز کند. دوز مسکن باید بین 200 تا 400 میلی گرم باشد.