کاهش حس بویایی و چشایی ناشی از کووید-19

از بدو شیوع پاندمی بیماری کووید-19، مشاهده و شناسایی علائم جدید این بیماری به طور مداوم در حال افزایش است. یکی از رایجترین علائم شناساییشده در این راستا، از دست دادن حس بویایی میباشد. این موضوع سؤالات و ابهامات متعددی را در ذهن افراد جامعه ایجاد نموده است. بهطوریکه شناخت و درک ماهیت این علامت و چگونگی ارتباط آن با بیماری کووید-19، از جمله موضوعات مهم و قابلتوجه برای جامعه پزشکی و عموم مردم بهشمار میرود.
احتمال خطرات ژنتیکی بعد از کرونا
از زمانی که این پاندمی شروع شده است، یکی از رایج ترین و عجیب ترین علائم این بود که افراد بعد از ابتلا به کرونا حس بویایی و چشایی خود را از دست می دهند. دانشمندان هنوز مطمئن نیستند که چرا چنین اتفاقی رخ می دهد، اما مطالعات جدید در این مورد انجام شده است و ژن های افراد را بررسی کرده تا بتوانند به نتایج مهمی دست پیدا کنند که در این بخش از بهداشت و سلامت نمناک به آن اشاره شده است. این مطالعات ژنتیکی ممکن است بینش های جدیدی را در مورد علل و پیامدهای از دست دادن حس بویایی و چشایی در افراد مبتلا به کرونا ارائه دهد. این اطلاعات می تواند به پزشکان و محققان کمک کند تا درک بهتری از این عوارض ناشی از کرونا داشته باشند و راه های مؤثرتری برای درمان و پیشگیری از آن پیدا کنند.

اختلال بویایی و چشایی چیست؟
با مطالعاتی که روی افراد انجام شده به این نتیجه رسیده اند که آنها بعد از ابتلا به کرونا دچار اختلالات می شوند؛ یعنی ممکن است غذا را بدون مزه یا بدمزه احساس کنند. از دست دادن حس بویایی و چشایی جزء علائم رایج هستند که در مراحل اول هم اتفاق می افتند؛ یعنی ممکن است طعم شیرینی، ترشی، تلخی و شوری احساس نشود و یا در بعضی از موارد فرد مدام در حال تجربه بوی بد یا طعم ناخوشایند باشد.
مطالعات دو مورد ژن درگیر شده را در خانم ها بررسی کرده است. در مطالعه گستردهای که انجام شد، محققان در کمپانی ژنومیک 70 هزار نفر را مورد بررسی قرار دادند که کرونای آن ها مثبت بود.
68 درصد آنها حس بویایی و چشایی نداشتند؛ سپس اطلاعات ژنتیکی آنها با افرادی که حس بویایی داشتند، تطابق پیدا کرد و مطمئن شدند که یک ناحیه در ژنوم بین دو مورد ژن که مربوط به این حس ها است، دچار مشکل و تغییر شده است. هر دو ژن بافت مربوط به بینی و بویایی را داشتند اما تغییرات ژنتیکی در آن ها رخ داده بود.
محققان هنوز مطمئن نیستند که چرا این دو ژن دستخوش تغییر قرار می گیرند اما سلول های بینی و توانایی آن ها برای تحمل در برابر ویروس هم مورد بررسی قرار گرفته اند و مطالعات نشان داده که آنها نیز تحت تاثیر قرار می گیرند.
تفاوت اثر کرونا روی حس بویایی و چشایی زنان و مردان
خانم ها نسبت به مردان 11 درصد احتمال بیشتری برای از دست دادن حس بویایی و چشایی دارند. 73 درصد آن ها که بین سن 26 تا 35 سال هستند، ممکن است این مشکل را داشته باشند.
خانم ها در کشورهای آسیایی بیشترین احتمال را برای ابتلا دارند و همه این ها توسط مطالعات گسترده به اثبات رسیده است.

کرونا چگونه حس بویایی و چشایی را مختل می کند؟
اینکه افراد مبتلا به کرونا چگونه دچار اختلال در این حس ها می شوند، هنوز پاسخ دقیق و مشخصی ندارد اما اطلاعات نشان می دهد بعضی سلول ها هستند که بیشتر در معرض ویروس قرار می گیرند و همین باعث مرگ نورون های موجود در آن ها می شود اما هنوز مشخص نیست که چرا و چه زمانی اتفاق می افتد و در چه افرادی بیشتر رخ می دهد.
چگونه از سلامت خودمان محافظت کنیم؟
پزشکان فقط واکسن زدن را توصیه نمی کنند، بلکه حتماً پیشنهاد می کنند که در این دوران قوانین را رعایت کنید. فرقی ندارد که کجا زندگی می کنید و چه واکسنی تزریق کرده اید، در نهایت باید دوزهای واکسن خود را تکمیل کنید.
از ماسک های n95 استفاده کنید، به سفر نروید، فاصله گذاری اجتماعی را رعایت کنید، از مناطق شلوغ دوری کنید و تا جایی که می توانید بهداشت فردی خود را رعایت کنید.