بررسی مسائل بهداشتی زنان در دهه های بعد از سی سالگی

سهل انگاری در حفظ و ارتقای سلامت و سبک زندگی سالم در زنان پس از سی سالگی، می تواند خطر ابتلا به انواع مشکلات بهداشتی و پزشکی را از چهل سالگی به بعد به طور چشمگیری افزایش دهد. بی توجهی به اصول زندگی سالم در دوران میانسالی، زمینه ساز بروز طیف گسترده ای از اختلالات و بیماری های مزمن در سنین بالاتر خواهد بود. از این رو، حفظ شیوه های صحیح زندگی و رعایت موازین بهداشتی در طول دوران بلوغ و میانسالی، نقش حیاتی در پیشگیری از ظهور مشکلات جدی سلامتی در دوران سالمندی ایفا می کند.
بزرگترین اشتباهات زنان بعد از 30 سالگی
زنان در این سن به خوبی از وضعیت ظاهری خود آگاه هستند. آنها قادر به اتخاذ رژیم های غذایی سالم و انجام تمرینات ورزشی سخت برای حفظ زیبایی خود می باشند، اما گاهی اوقات ناخودآگاه مرتکب اشتباهاتی می شوند که می تواند به سلامتی آنها آسیب برساند. این اشتباهات می تواند شامل موارد مختلفی از جمله عدم توجه کافی به نیازهای تغذیه ای بدن، انجام تمرینات ورزشی بیش از حد و یا بی توجهی به استراحت و خواب کافی باشد. بنابراین، زنان باید با آگاهی بیشتر و توجه دقیق تر به نیازهای جسمی و روحی خود، از بروز چنین اشتباهاتی پیشگیری کنند.
عدم اهمیت به توده عضلانی:
اگرچه ورزش های هوازی و انجام آنها برای حفظ سلامت قلب و عروق بسیار مهم است و خطر ابتلا به انواع سرطان ها و آلزایمر را کاهش می دهد اما انجام ورزش های قدرتی برای حفظ توده عضلانی را در این میان نمی توان کم اهمیت دانست. ازسن 30 سالگی توده عضلانی بدن به اندازه 5 درصد کاهش می یابد. برای کمک به حفظ ماهیچه های قوی در این سنین ترکیب فعالیت های هوازی و آموزش قدرت ضروری است و باعث بازسازی و تقویت بافت عضلانی می شود.
چشم پوشی از سوخت و ساز بدن:
به نظر می رسد با بالارفتن سن، سوخت و ساز بدن کاهش می یابد و آنهم به دلایل مختلف از جمله:
ژنتیک هورمون ها رژیم غذایی
و ...
در این میان چربی بدن بعد از سن 30 سالگی رو به افزایش می رود به خصوص چربی اطراف شکم و کمر. با این حال انجام تمرینات قدرتی علاوه بر حفظ توده عضلانی، منجر به افزایش متابولیسم بدن می شود.
- پرهیز از غذاهای فرآوری شده - اتکا بر رژیم های مبتنی بر پروتئین های بدون چربی، امگا 3 موجود در ماهی و آجیل - تمرکز بر میزان زیادی از میوه ها و سبزیجات
بر افزایش متابولیسم بدن تاثیر دارد.

عدم غربالگری های به موقع و مراجعه به پزشک:
غربالگری (به طور کلی غربالگری به روش هایی اطلاق می شود که با آنها می توان افراد به ظاهر سالمی را که در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به یک بیماری خاص هستند، از افراد سالم شناسایی کرد.) مشکلات سلامتی بعد از سنین 30 سالگی ضروری است از جمله فشار خون بالا و کلسترول بالا. در حالت ایده آل زنان باید غربالگری را از سن 20 سالگی به بعد شروع کنند. برنامه غربالگری پانل چربی(پروفایل چربی- پانل چربی- گروهی از آزمایشات است که برای بررسی احتمال خطر بروز بیماری های قلبی- عروقی و سکتهی مغزی ناشی از اترواسکروز (تنگی و سختی دیوارهی عروق) انجام می شوند) شامل کلسترول تام، ال دی ال، اچ دی ال و تری گلیسیرید ضروری است. اگر همه چیز نرمال باشد، شما نیازی به تکرار این تست ها تا 5 سال ندارید، در غیر این صورت با مشورت پزشک یک برنامه درمانی شامل رژیم غذایی، ورزش، کاهش وزن و در پاره ای موارد دارویی ضروری است.
در مورد توده های سینه باید گفت، بسیاری از زنان تصور می کنند لمس توده در سینه نیاز به مراجعه فوری به پزشک ندارد. این باور غلط را از ذهن خود دور کنید که با لمس توده نباید سریع به پزشک مراجعه کرد. مخصوصا اگر شما زنی هستید که سن تان کمی بالا رفته است، هر تـــوده ای در سینه باید توسط پزشک مورد ارزیابی کامل قرار گیــــرد. گاهی پزشک توصیه می کند که بعد از دوران قاعدگی برای بررسی بیشتر مراجعه کنند. ممکن است این توده نوعی کیست باشد و با قاعدگی و تغییرات هورمونی تغییر کند. حتی بهتر است بلافاصله پس از لمس توده به پزشک مراجعه کنید. این پزشک است که زمــــان مراجعــه بعدی را تعیین می کند و زنان خود نباید در مورد آن تصمیم بگیرند.
پرهیز از سلامت پوست:
آکنه بزرگسالان یک مشکل بهداشتی مخصوص زنان بالای 30 سال است و از طریق استرس، رژیم غذایی و عوامل هورمونی خود را نشان می دهد. بزرگ ترین اشتباهات زنان برای درمان آکنه در این سنین، متوسل شدن به مواد شیمیایی طراحی شده برای پوست نوجوانان است. در عوض:
استفاده از پاک کننده های ملایم پوست کرم رتینوئید لوسیون ها
می تواند مفید باشد. در غیر این صورت باید با متخصص پوست در تماس بود. البته:
-استفاده از کرم های ضد آفتاب را نیز نباید فراموش کرد. -آسیب های خورشید از 30 سالگی به بعد باعث افزایش چین و چروکهای پوستی می شود. -کرم های ضد آفتاب با فاکتور محافظت از خورشید حداقل 30 باید برای کاهش اثرات اشعه ماوراء بنفش خورشید به طور مداوم استفاده شود.
سیگار کشیدن:
جامعه سرطان آمریکا اعلام کرده که 18 درصد از زنان بین سنین 25 تا 44 سال سیگار می کشند و این در حالی است که سیگار بر همه جنبه های سلامتی تاثیرات منفی دارد. مطالعاتی که نتایج آنها در مجله لانست و در سال 2012 به چاپ رسید، نشان داد که ترک سیگار در زنان قبل از سن 40 سالگی، خطر مرگ و میر ناشی از بیماری های مرتبط با دخانیات را تا 90 درصد کاهش می دهد. بنابرای اگر هنوز سیگار می کشید و در سنین 30 سالگی هستید، بهترین زمان برای استفاده از برنامه های ترک سیگار پیش روی شما است.