بررسی زمان انجام آزمایش ناشتا

یکی از پرسشهای رایج در میان افراد، این است که برای انجام کدام آزمایشهای خونی باید در وضعیت ناشتایی قرار گرفت و مدت زمان مناسب ناشتایی چه اندازه است. همچنین این سوال مطرح میشود که آیا میتوان در طول این مدت آب نوشید یا خیر. در این مقاله، به بررسی و تبیین این موضوعات خواهیم پرداخت و به سوالات شما پاسخ خواهیم داد.
برای هر آزمایش پزشکی، زمان ناشتا بودن مهم است
ناشتا بودن با زمان مشخص جهت انجام برخی آزمایش های خاص مانند آزمایش قند خون ناشتا، تری گلیسرید، کلسترول و غیره الزامی است. خوردن غذا می تواند باعث تغییر در مقادیر این آزمایش ها شود و در صورتی که پزشک بیمار را قبل از آزمایش، ملزم به ناشتا بودن کند، بیمار باید این دستور را رعایت کند تا نتایج آزمایش دقیق و قابل اعتماد باشد. این موضوع بسیار مهم است و بیماران باید به دستورات پزشک در مورد ناشتا بودن قبل از آزمایش توجه کنند.
ناشتایی به معنای پرهیز از خوردن غذا و مواد حاوی انرژی به مدت 12-10 ساعت است که مطابق با این تعریف، نوشیدن آب اشکالی ندارد اما برخی آزمایش ها نیاز به ناشتایی بیشتر یا کمتر از 12 ساعت دارند، ضمن این که برای سنجش و پاسخ دقیق تر نمونه ها باید مواردی رعایت شود .
نمونه آزمایش های ناشتا بهتر است صبح اول وقت تهیه شود، مگر این که پزشک معالج دستور دیگری داده باشد.
شام قبل از ناشتایی باید سبک باشد

آزمایش ناشتا
بیماران می توانند با هماهنگی پزشک و آزمایشگاه در ساعات ناشتایی داروهای خود را مصرف کنند. البته در شرایطی که داروها روی جواب آزمایش تاثیرگذار باشد، باید مصرف آنها تحت کنترل باشد. در برخی موارد، پزشک دستور به قطع مصرف دارو می دهد .
از آنجا که بهترین آزمایش غربالگری بیماری قند (دیابت) آزمایش قند خون است، بهترین زمان برای سنجش دقیق آن، 8 ساعت پس از ناشتایی است. این ناشتایی باید در طول شب باشد و نه روز. تمام افراد بالای 40 سال باید این آزمایش را انجام دهند و در صورت نتیجه طبیعی، هر دو سال یکبار و پس از 50 سالگی هر سال آن را تکرار کنند. البته کسانی که سابقه بیماری دیابت در بستگان درجه اول خود دارند یا شاخص توده بدنی شان مساوی یا بالای 25 باشد، باید بدون توجه به سن این آزمایش را انجام دهند.